Van een wedstrijd naar het zoeken van een uitgeverij

In mijn vorige blog vertelde ik hoe ik Ula de schrijfster van Juul heb leren kennen en dat we besloten mee te doen aan een illustratiewedstrijd.

Als we zouden winnen werd het boek uitgegeven. Dat leek ons natuurlijk geweldig! Ula wilde graag schrijven over een meisje dat het gevoel had dat ze anders was. Het thema was dus ‘anders zijn’. Iets dat voor sommige kinderen wel herkenbaar is. Je kunt je op verschillende manieren anders voelen. Ula koos ervoor om Juul zich anders te laten voelen door haar uiterlijk. In het verhaal leert Juul dat de mensen om haar heen er allemaal anders uitzien. Onze kinderen mochten het verhaal keuren en daarna zijn we ermee aan de slag gegaan.

Om mee te doen was het van belang dat de illustraties als schets uitgewerkt werden en dat er van alle illustraties drie in kleur uitgewerkt werden. Ik ben daar toen dan ook druk mee bezig geweest. Voor mij de eerste keer dat ik hier echt wat professioneler mee aan de slag ging. Ik was nog niet zo lang bezig als illustrator en had eigenlijk nog geen echte opdrachten gedaan. Het kostte me wel wat denkwerk om de illustraties op de juiste plek en in het juiste perspectief te zetten. Maar het was daardoor erg leuk en leerzaam!

We hebben het verhaal ingezonden en toen was het afwachten wat de jury ervan vond. We hebben niet gewonnen. Geen probleem, het was leuk om mee te doen. En er zijn zoveel mensen die meedoen dat de kans natuurlijk ook niet erg groot was dat we zouden winnen. We hielden contact, Ula en ik. Maar dat was niet zo intensief meer. Onze kinderen werden groter. En we waren bezig met onze eigen dingen. Totdat Ula me een tijdje geleden liet weten dat ze toch op zoek was gegaan naar een uitgever voor het boek. Ik vond het wel heel erg leuk dat Ula na al die jaren nog steeds zo enthousiast was over het verhaal! Het bleef kriebelen om het verhaal uit te geven. We hadden er dan ook veel werk in gestopt. Ik was het met haar eens, het zou wel heel leuk zijn als het boek uitgegeven werd! Ula had inmiddels al heel wat afwijzingen gekregen van kinderboekenuitgevers. Die krijgen zoveel verhalen opgestuurd dat de kans ook niet erg groot is dat je boek uitgegeven wordt. Maar Ula hield vol! We spraken weer af en startten onze zoektocht naar een geschikte uitgever. Inmiddels zijn er heel wat online uitgevers waarbij je zelf je boek kunt uitgeven. Dat is voor veel schrijvers al een uitkomst gebleken. Dat was ook wat Ula en ik wilden. En die uitgever is inmiddels gevonden!

In het volgende blog vertel ik welke het geworden is en waar we nu staan in het proces. Je kunt ons hier blijven volgen maar ook op Instagram. We vinden het leuk als je meeleest! En laat een reactie achter als je ons wat wilt vertellen of vragen!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email
Picture of Heleen

Heleen

Moeder van twee grote mannen van 15 en 18 jaar en een kleine van bijna 2. Op deze plek schrijf ik over mijn ervaringen als moeder, waar ik tegenaan loop en hoe ik dat weer probeer op te lossen, maar ook over mijn ervaringen in de kinderopvang en hoe ik deze inzet in mijn ontwerpwerk.