Spannende avonturen met de wasmachine

Peuter_ontdekt_het_knopje _van_de_wasmachine_ontwikkeling

Ontwikkeling van peuters

In en om het huis valt er heel wat te beleven en sommige dingen zijn best spannend. Zo vindt mijn peuter Jim de wasmachine machtig interessant. Als hij mee moet naar boven om te douchen heeft hij daar niet altijd zin in maar als ik aangeef dat hij dan ook weer het knopje van de wasmachine in mag drukken veranderd zijn stemming direct. Nu probeer ik hem ook zo ver te krijgen dat hij zijn kleren in de machine doet maar dat vindt mijn kleine meneer niet interessant. Dat knopje, dat is waar het om gaat. Hij drukt het al meerdere keren in nog voor het deurtje dichtzit. De wasmachine doet dan nog niks. Als ik na een tijdje eindelijk klaar ben met vullen is het grote moment daar, het knopje mag ingedrukt worden. Maar dat vindt hij dan ineens zo spannend, dat hij dat liever met mijn vinger doet. Hij pakt dan mijn hand en drukt met mijn vinger de knop in. De machine laat een muziekje horen en geeft daarmee aan dat hij gaat draaien, spannend! Jim staat vervolgens voor de machine te dansen. Hij wil even naar dat gedraai kijken voor hij onder de douche gaat. Als hij even gekeken heeft is het oké en wil hij wel douchen.

 

Weer een klein stapje in de ontwikkeling

Nu is Jim inmiddels zo ver dat hij zelf het knopje in durft te drukken. Zo mooi om te zien dat hij door een korte aanmoediging van mij gewoon zelf de stap waagde, hij deed het gewoon zelf, dat indrukken. Dit vind ik zo mooi aan kinderen. Voor hen zijn zulke zaken nog nieuw en dus vaak ook spannend. Dat wassen, dat is voor mij al heel normaal, maar voor Jim een hele beleving. Ik geniet daar enorm van.

 

De verhaaltjes die ik schrijf en de ontwerpen die ik maak gaan vaak over dagelijkse activiteiten. Sommige zijn spannend en andere vooral heel interessant. Sommige ontwerpen kunnen kinderen helpen in die spannende situaties. Ik heb nog geen ontwerp gemaakt over knopjes van wasmachine, dat is denk ik ook niet nodig, maar de ontwerpen die ik maak kunnen kinderen wel helpen bij spanning en nieuwe situaties, ook al gaat dat dan over een wasmachine of niet. Inzicht krijgen in wat je voelt is belangrijk en helpend. Zo kun je wat meer grip krijgen op de situatie en dat voelt fijn. Wat voor ontwerpen dat zijn? Een verhaal over een eerste afspraak bij de dokter, een boekje over emoties en zo nog wel meer. Samen kijken en vertellen, een fijn moment vanuit verbinding en veiligheid. In die situatie krijgt een kind de ruimte om zijn gedachten te ordenen. Om na te denken over wat het voelde in een bepaalde situatie en zo stimuleer je zijn emotionele ontwikkeling.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email
Foto van Heleen

Heleen

Moeder van twee grote mannen van 15 en 18 jaar en een kleine van bijna 2. Op deze plek schrijf ik over mijn ervaringen als moeder, waar ik tegenaan loop en hoe ik dat weer probeer op te lossen, maar ook over mijn ervaringen in de kinderopvang en hoe ik deze inzet in mijn ontwerpwerk.